Informatie voor ouders/verzorgers

 

 

Beste ouders/verzorgers,

 

Wij, een onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn een wetenschappelijk onderzoek gestart over de sociale omgang van 16-19 jarigen. Omdat uw kind 16+ is, mag zij/hij zelf bepalen of zij/hij deel wil nemen. Toch vinden we het ook belangrijk dat u geïnformeerd bent over het onderzoek.

De laatste tienerjaren zijn voor kinderen een belangrijke fase in hun leven. Ze gaan meer dan ooit om met leeftijdsgenoten, en wellicht minder met ouders en andere familieleden. Er zijn verschillende manieren waarop tieners hiermee omgaan. Sommigen vinden dit lastig, terwijl anderen er juist plezier in hebben.

 

Doel van het onderzoek

Wij willen graag meer weten over het gedrag van tieners. We zijn vooral geïnteresseerd in hoe ze andere mensen waarnemen en of er een verschil tussen tieners met en zonder pestervaringen bestaat. Middelbare schoolervaringen zijn soms wel en soms niet voorspellend voor het welbevinden van scholieren na hun afstuderen; wij willen weten hoe dit komt.

Wat vragen we aan uw kind?

Het onderzoek bestaat uit twee delen. In deel 1 vragen we de jongeren om online een hele korte vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst betreft hun ervaringen met pesten op de middelbare school. Voor deel 2 nodigen we een aantal van de jongeren uit om naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) te komen voor een Virtual Reality (VR) taak en nog twee computertaken. De computertaken gaan over hoe de jongeren zich gedragen tijdens de omgang met anderen en hoe ze andere mensen waarnemen. Voor deelname aan beide delen van het onderzoek krijgen de jongeren in totaal een vergoeding van 20 euro.

Wij zullen uw kind eerst uitgebreide informatie verstrekken over het onderzoek en toestemming vragen voor deelname. De deelname is vrijwillig dus uw kind heeft altijd de mogelijkheid om niet (langer) deel te nemen. Daarnaast is deelname vertrouwelijk. We vragen uw kind tijdens deel 1 om naam, telefoonnummer en emailadres zodat we haar/hem kunnen benaderen voor deel 2. Meteen na het onderzoek zullen we deze persoonsgegevens weer verwijderen.

 

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Wilt u graag nog meer weten over ons onderzoek?

Kijk dan op onze website binnenstebuiten-studie.nl of Facebook @binnenstebuiten.studie, of stuur ons een email (binnenstebuiten@rug.nl). U kunt ook telefonisch contact opnemen (050-36.36763).